Perfectionisme

Wat is perfectionisme?

Een perfectionist

Een perfectionist wil alles, altijd, helemaal goed doen. Perfect dus.

In sommige gevallen is dat een goede eigenschap en is het een enorme drijfveer zijn om verder te komen in het leven, dan draagt het bij aan goede prestaties. In veel gevallen is het een hinderlijke eigenschap, die er voor zorgt dat iemand niet eens ergens aan begint uit angst om fouten te maken. Zo kan het een sta-in-de-weg zijn voor persoonlijke groei of voor een gelukkig en ontspannen leven.

Probleem

Perfectionisme is pas een probleem als het over teveel zaken gaat, als iemand alles perfect wil doen. Dat is niet vol te houden, want niemand is volmaakt en er zal nooit een volmaakt persoon bestaan. In sommige beroepen kan het een voorwaarde zijn, om naar perfectie te streven. Het wordt echter ongezond als het streven naar volmaaktheid doorslaat in elke bezigheid op elk moment van de dag.

Onzeker

Perfectionisten zijn vaak onzeker en stellen bijzonder hoge eisen aan zichzelf. Zij hebben het idee pas mee te tellen wanneer ze alles goed kunnen en perfect doen. Omdat dit onhaalbaar is, kan het leiden tot sociaal isolement en depressiviteit.

Reactie plaatsen