Wat is loslaten en hoe doe je dat?
22 januari 2021 

Wat is loslaten en hoe doe je dat?

Joh, laat het gewoon los!

‘Je moet het gewoon loslaten!’ Dit hoor je mensen vaak zeggen tegen elkaar. Persoonlijk vind ik het een beetje een dooddoener, waar je mee aangeeft dat je het probleem dat de ander ervaart niet serieus neemt. Misschien is het beter om dat dan te zeggen?

Zeggen dat je je ergens niet zo druk om moet maken is ongeveer hetzelfde. Leuke opmerking, goed advies. Maar vertel er alsjeblieft even bij hoe dat moet! Dan heeft de andere er tenminste iets aan. Want meestal weet die ander echt wel dat hij of zij zich druk maakt om iets, terwijl dat niet nodig is, maar lukt het niet om het uit de gedachten weg te houden.

Dan hou je het dus eigenlijk vast. Wanneer je het verschil kunt ervaren tussen loslaten en vasthouden, kan dat heel waardevol zijn. Het kan je helpen om je af te vragen of je iets wilt (vast-)houden. En waarom je dat wilt, waarom je er zo aan hecht. Het kan zomaar eens gebeuren dat je echt niet weet waarom. En dan laat je het vanzelf los, het verdwijnt vaak gewoon. Loslaten kan over veel dingen gaan; loslaten van een geliefde, loslaten van een bezit, loslaten van een gewoonte, een overtuiging, enzovoorts.

Deze loslaten quote kwam ik jaren geleden tegen:

Wie het moeilijk vindt om iets los te laten, zou zich af moeten vragen waarom hij het zo graag vasthoudt

Wat is loslaten eigenlijk?

Soms weet je wél waarom je iets wilt houden. Maar, te krampachtig ergens aan vasthouden, zorgt er nogal eens voor dat je het juist kwijtraakt. Ook al weet je dat soms wel, lukt het je toch niet om het los te laten. Soms kun je het op een andere manier vasthouden.

Wat is loslaten eigenlijk? En hoe kun je dat dan doen?

Wat als je denkt dat je iets los hebt gelaten, maar je er na een tijdje achter komt dat je dat niet écht gedaan hebt?

Wat soepeler door het leven gaan

Ervaren wat loslaten is door een aantal oefeningen. Inzichten krijgen door ontspannen te luisteren naar verhalen die worden voorgelezen. Voelen wat het kan betekenen als je echt loslaat. Dat is waar deze jongerenyogales voor bedoeld is.

Opdat de jongeren zich bewust worden van hun krampachtigheid en wat soepeler door het leven zullen gaan.

Download gratis het e-book met de jongerenyogales ‘Loslaten’

Loslaten

Over de schrijver
Reactie plaatsen