Hoe kan ik leren omgaan met examenvrees?

Eindexamenyoga of yoga-examen?

Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst het eindexamenyoga-aanbod deed aan andere yogadocenten kwamen er veel enthousiaste reacties. Toch was er ook verwarring. Sommige yogadocenten dachten dat ik een yoga-examen wilde introduceren, zodat yogadocenten examen konden doen om les te geven of zo. Achteraf gezien vind ik dat heel grappig, die reageerden soms best fel uit angst dat zij zelf ook weer een examen zouden moeten doen. Maar nee, dat wat helemaal niet de bedoeling.

Want als er iemand is die in twijfel trekt of we al die examens en toetsen wel moeten blijven doen, dan ben ik het wel. Ik vraag me nogal eens af wat de toegevoegde waarde is van een examen. In veel gevallen heeft de opleider allang kunnen zien wie de leerstof onder de knie heeft en wie nog aandacht nodig heeft. Dus waarom dan een examen? Of, waarom een examen op de manier waarop dat vaak gaat?

De ergste examenstress die ik ooit gezien heb

Zo ging dat ook tijdens de opleiding sportmassage. Ik heb tijdens deze hele opleiding een trainingsmaatje gehad. Nou ja, maatje. Het was een grote, sterke kerel met flinke spierbundels. Elke week kwamen we bij elkaar om te oefenen en zo hielpen we elkaar echt vooruit. We hadden het allebei best wel in de vingers, al zeg ik het zelf. Naar het examen moest je zelf een cliënt meenemen, dus gingen wij ook met elkaar mee.

Toen mijn maatje aan de beurt was, moest hij starten met de ehbo. Ik was het zogenaamde slachtoffer en ik had iets aan mijn arm. Er moest een mitella aangelegd worden. De examenstress die ik toen zag was de ergste die ik ooit gezien heb.

Je moest voor het examen zelf alle spullen meenemen, inclusief ehbo-tas. De mitella was er, maar mijn maatje was zo nerveus en trilde zo, dat hij dat ding niet uit de verpakking kreeg. Gewoon een plastic verpakking, niets bijzonders, maar hij kreeg het niet geopend. Het zweet gutste letterlijk van hem af.

Gelukkig wist de examinator hem gerust te stellen en hij kreeg wat tijd. Ik mocht de verpakking openen, terwijl het slachtoffer normaal niet mag helpen, maar het lukte hem gewoonweg niet zelf, zo trilden zijn handen. Om een lang verhaal toch wat in te korten, hij is geslaagd, want de examinator had wel gezien dat mijn maatje alles goed kon uitvoeren, maar nu last had van examenstress. Een beetje geluk moet je hebben en dat had hij nu met deze examinator.

Van examens krijg je uitslag ~Loesje~

Een mooie ervaring en inspiratiebron

Het was een mooie ervaring, ook voor mij. Het is achteraf gezien ook één van mijn inspiratiebronnen voor het ontwikkelen van het eindexamenyoga-programma. Persoonlijk weet ik echt wel wat examenstress is, reken maar, maar de stress die ik dan heb is niets vergeleken bij wat ik heb gezien bij mijn massagemaat.

Zo kan het dus ook gaan in het onderwijs. Een goede leerling die niet in staat is met de spanning om te gaan van een toets of een examen zou dus zomaar kunnen eindigen op een heel ander niveau dan wat bij hem past. Al op de basisschool bij het afnemen van de Cito-toets kan het in de weg zitten.

Omgaan met examenvrees of faalangst is ook een vak

Nee, ik ben niet tegen het afnemen van toetsen of examens, maar ik ben er wel een voorstander van om er niet de standaard van te maken. Omgaan met examenvrees of faalangst is ook een vak en kan een heel waardevol element van een opleiding zijn, maar daar wordt niet veel aandacht aan gegeven. Een betere combinatie zou ik toejuichen. Zodat overmatige examenstress geen sta-in-de-weg hoeft te zijn om dromen waar te maken en talenten een toekomst te kunnen geven die ze verdienen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen