Gebruik je muziek tijdens tieneryoga?

Zoveel mensen, zoveel meningen

Of je tijdens je yogalessen gebruik maakt van muziek, daar zijn de meningen over verdeeld. Uiteindelijk is de absolute stilte hoe het hoort, dat is wat de geschriften ons vertellen. Maar hier in het westen kun je je afvragen of we zover zijn. De meeste yogadocenten maken daarom de keuze die op dat moment het beste bij ze past. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Gebruik je wel muziek? Dan kom je al snel bij de vraag welke muziek geschikt is. Wat de één heerlijk vindt, daar krijgt de ander de kriebels van. Ik kan erover meepraten, er is een yogadocent waarvan ik de lessen geweldig vind, maar die muziek….. jeuk en eczeem krijg ik ervan.

Er is mij dus vaak gevraagd: ‘Gebruik jij muziek tijdens de lessen?’ Een interessante vraag dus. En, er zijn nog veel meer interessante antwoorden op te geven. Of je tijdens jouw yogales muziek gebruikt, dat is helemaal aan jou.

Wennen aan de stilte

Persoonlijk gebruik ik tijdens de reguliere lessen wel muziek, maar tijdens de cursus EindExamenYoga gebruik ik om meerdere redenen geen muziek. Hieronder noem ik er een paar:

  1. Tijdens examens en dergelijke is er geen muziek, het is goed om vooraf aan deze stilte gewend te zijn. Veel jongeren gebruiken doorlopend koptelefoons en oortjes, die worden onrustig als er geen geluid is. Wennen aan de stilte dus.
  2. Gebruik je tijdens de lessen wel muziek, gebruik dan enkel instrumentale muziek, zodat jouw hersenen niet onbewust al die teksten filteren. Ook een goede tip voor tijdens het studeren: meer brainspace!
  3. Gebruik geen muziek waarop je niet stil kunt blijven zitten. Muziek waar je zelf van ‘aan’ gaat is super voor als je in een dipje zit, het haalt je humeur op. Tijdens het leren kun je dan beter iets opzetten dat wat rustiger is, om in de pauze weer lekker los te gaan 🙂
  4. Het volume speelt ook een rol, het spreekt voor zich dat muziek die harder staat meer geluiden van buiten weerhoudt, maar meer ruimte van binnen (in je hoofd) inneemt.

Doe wat bij jou past

Wat vooral belangrijk is, is dat jij als docent of trainer doet wat het best bij jou past. Want als jij niet op je gemak bent, dan zullen je leerlingen ook niet ontspannen zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen