Sta jij nog met je poten in de klei?
18 januari 2021 

Sta jij nog met je poten in de klei?

Het stempel ‘zweverig’

Zijn er yogadocenten die zweverig willen zijn? Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar de meeste yogadocenten die ik ken vinden zichzelf absoluut niet zweverig en willen dat ook niet zijn. Er zullen vast uitzonderingen zijn, dat mag, maar het overgrote deel zal zichzelf niet stempel ‘zweverig’ geven.

Inmiddels heb ik heel wat yogalessen gevolgd bij veel verschillende docenten, live en online. Ik moet altijd eerst even wennen aan een docent om dan na korte tijd gedachteloos mee te gaan in de flow van de les. Je zou ook kunnen zeggen dat ik eerst even de spreekwoordelijke kat uit de boom kijk, voordat ik me overgeef. Een enkele keer lukt me dat niet, dat gebeurt ook weleens, dan is dat zo, het is niet belangrijk.

Voor mij alledaags taalgebruik vinden zij zweverig

Wat mij opvalt, is dat er verrassend veel zweverig taalgebruik is in bijna alle yogalessen. Ik zou dat misschien niet eens in de gaten hebben gehad, als ik niet zo met jongeren bezig zou zijn. Want die kunnen dat zó mooi aangeven! Waar ik niet eens bij stil sta, wat voor mij alledaags taalgebruik is, dat vinden zij dan zweverig.

Soms, als ik thuis een online les volg en het lukt me niet om in de flow te komen (in de flow, heb je ‘m?), dan ga ik op het spreken letten en op de woorden. 

Aaaaaaaaaaaaadem in, buiuiuiuiuiuiuiuiuiuiuikademhaling, ontssspannnnnnnn op de uiuiuiuiuiuiuiuiuitaaaaaaademing. Zet je voeoeoeten IN de aaaaaaaarde (1), zodat je heeeeeeeeeeelemaal geaard bennnnnnnnnnt. Onnnnnnnntspannnnnn je lichaam en onnnnnnntspannnnnnn je geest (2) en stel je voor dat je je als het waaaare verder en verder laaaaat zakken in de aaaaaarde (3).

Ik heb een verzameling reacties van jongeren in mijn lessen. Want ja, schuldig! Als ik mijn eigen lessen terugkijk (wat ik niet zo graag doe), dan kom ik het ook tegen. Natuurlijk heb ook ik mezelf ongemerkt wat eigenaardigheden aangeleerd. En weer afgeleerd, want als je er op gaat letten kom je erachter dat dit niet nodig is en dat het weinig bijdraagt. Het is voor een deel jargon, zoals je tegenkomt in elke beroepsgroep. Ook in yogaland.

Eigenaardigheden aangeleerd

Ik ben alle jongeren eigenlijk heel erkentelijk voor hun vaak komische feedback. Een kleine verzameling opmerkingen over de (lichtelijk overdreven) tekst hierboven:

  1. In de aarde? We staan toch niet met onze blote voeten in de bagger? (Nee, maar blijf wel stevig met je poten in de klei staan:) )
  2. Geest? Wat is nou weer geest? Ik ben toch geen spook?
  3. In de aarde laten zakken? Vorig jaar is mijn oma begraven, die lieten we in de aarde zakken.

Leuke anekdotes

Van dit onderwerp ben ik een verzameling aan het aanleggen, een hele verzameling reacties van mensen op yogataal. Van jong en oud. Mocht je nog een leuke anekdote hebben over yogataal voor in het boek, ook al was een gedachte die je zelf had, stuur je me dan een mailtje? Ik kijk er met veel belangstelling naar uit!

Op school

Wil je meer weten over yoga met jongeren en hoe je les kunt geven op school?

Kom dan naar een trainersdag van EindExamenYoga >>>Over de schrijver
Reactie plaatsen