Hoe kun je je beter concentreren als je met adhd te maken hebt?
05 januari 2021 

Hoe kun je je beter concentreren als je met adhd te maken hebt?

Succes met mijn kinderen!

‘Nou hier heb je ze, zij heeft pdd-nos en hij is een adhd-er, succes ermee!’

Zo zette een moeder haar beide kinderen bij mij af. Broer en zus kwamen binnen, beleefd en rustig, ik dacht iets ongemakkelijks te zien in hun houding. Maar ja, dat is wel vaker zo als mensen voor het eerst naar een yogales komen.

De gebruikelijke regels komen snel langs, schoenen blijven buiten de yogaruimte, telefoons op standje stil, kauwgum in de prullenbak. We gaan zitten en starten met een korte kennismaking. Deze twee doen tegelijk eindexamen en dat is best een uitdaging binnen een gezin, weet ik uit ervaring. Vader en moeder zijn gescheiden en als snel zijn er signalen dat de kinderen last hebben van de strijd tussen de ouders.

Last van de strijd tussen de ouders

‘O ja, maar dat zeggen we niet tegen mama, want dan is zij meteen weer overstuur’, zulk soort opmerkingen hoor ik af en toe langs komen. Opvallend is dat de kinderen het hier erg over eens zijn samen. Zij hebben hun eigen taaltje, met een heel eigen humor, zo lijkt het. Gesproken, maar ze communiceren onderling ook veel met lichaamstaal. Eigenlijk vind ik het prachtig om te zien, ik maak me er een voorstelling van hoe dat thuis gaat.

We gaan bezig met de eerste les van de cursus over stressbeheersing. Tijdens het interactieve deel komt het nog eens langs, deze vormen samen een twee-eenheid, wat een mooi stel is het.

Energie voor tien

Van adhd en pdd-nos en weet ik veel wat heb ik tijdens die eerste les niets kunnen merken, aan het einde van de les heb ik mijn best moeten doen om ze weer overeind te krijgen, zo lekker lagen ze. En dat spraken ze ook uit, dit was zo fijn voor ze, om gewoon even met rust gelaten te worden.

Verderop in de cursus, toen het nieuwtje eraf was, werd de overvloedig aan energie wat duidelijker. Maar nooit op een nare manier. Allebei energie voor tien. We hebben nauwelijks gesproken over de uitdagingen die zij samen hadden met betrekking tot de strijd tussen de ouders, wel veel over al die energie.

En op mijn eigen wijze heb ik ze dit meegegeven;

Fantastisch, gefeliciteerd, jullie zijn gezegend met een overvloed aan energie. Het enige dat je nog hoeft te leren is die energie de juiste kant op te sturen, om ermee te doen wat gedaan moet worden. Focus je daar maar op, dan zul je er veel plezier van hebben.

Wat een leuke serie lessen heb ik gehad met deze twee!

Over de schrijver
Reactie plaatsen