Hoe hou ik meer vrije tijd over naast het studeren?

Hoe hou ik meer vrije tijd over naast het studeren?

Meer vrije tijd naast je studie?

Studiestress, wie kent het niet? Is het zoveel? Of is het zo ingewikkeld? Dit soort uitdagingen leiden al snel tot ‘er niet eens aan beginnen’ of tot ‘niet meer kunnen stoppen’. En dat lijkt dan alles te saboteren.

Ontspannen of ontsnappen?

Een pauzemomentje inbouwen tijdens het studeren bent kan lastig zijn. Zit je lekker in de leerstof ga je soms te lang door en kom je niet toe aan wat ook nog moest gebeuren. Of je vindt je pauze zo leuk, dat je de tijd vergeet en daardoor in de knel komt.

Veel studenten zoeken uitvluchten, als zij iets moeten doen waar ze tegenop zien. Dat je allerlei andere karweitjes gaat doen om wel bezig te zijn, maar niet aan je werk te hoeven beginnen. Terwijl je echt wel weet dat je je veel beter voelt als je dat ene ding af hebt.

Ben je al klaar? Weet je het zeker?

En misschien herken je ook wel dat mensen om je heen dan vragen of je al klaar bent? Dat je zegt dat je toch ook een beetje ontspanning nodig hebt?

Juist! Hier komt die vraag aan bod. Is het ontspanning of is het ontsnapping? Het eerste is goed, hard werken mag (moet) onderbroken worden met pauzes. Ontspan op gezette tijden eventjes, anders komt er uiteindelijk niets meer binnen.

Je gaat er steeds meer tegenop zien

Maar is het een ontsnapping? Dan is het een heel ander verhaal. Dan ben je aan het uitstellen en dat is helemaal niet zo handig. Het gaat steeds zwaarder wegen, je ziet er steeds meer tegenop. Het lijkt steeds onoverkomelijker te worden.

Meer leuke dingen doen

Er is een methode die jou kan helpen beter te overzien wat er gedaan moet worden, die wordt je aangereikt tijdens een cursus EindExamenYoga. Een techniek die overzicht geeft in wat gedaan moet worden, waardoor vooral duidelijk wordt wanneer je andere dingen kunt doen die je wellicht leuker vindt.

Zo hou je meer vrije tijd over!

Over de schrijver
Reactie plaatsen