De zoektocht naar jezelf

Op zoek

Ben jij dat? Die dame op de foto? Zij is op zoek naar zichzelf. Maar als zij op deze manier blijft zoeken, gaat zij zichzelf nooit vinden.

Wat een onrust, wat een zoekende mensen. Vooral vrouwen. Vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf. Yoga, mindfulness, therapie en coaching, noem maar op. En maar zoeken. Soms zolang dat ze erbij neervallen en ik-weet-niet-hoe-lang zijn uitgeschakeld. Het is pijnlijk.

Geluk vinden

Jammer genoeg (of schandalig genoeg?) zijn er van die mensen die dan hun expertise aanbieden en jou gaan helpen met zoeken. Zal ik een voorspelling doen?

Je bent er NOOIT klaar, je blijft er teruggaan en gaat jezelf daar NIET vinden!

Ze houden je aan het lijntje, keer op keer weten ze gevoelige snaren te raken bij je, maar je komt geen stap verder. Als je je al niet vele malen slechter voelt dan vóór die tijd. 'Dat hoort erbij, je komt tot de kern, geloof me, maar hier moet je doorheen.'

Soms is hulp echter nodig. Als het gaat om 'tot jezelf komen', zijn er twee mogelijkheden:

1. Wat ik hierboven schets kan nodig zijn, om te leren omgaan met gebeurtenissen uit het verleden of het heden. Dat is niet gemakkelijk, maar zorgt na een tijdje wel voor ruimte. Je voelt je snel beter en ziet weer licht.

2. De schandelijke variant: ze helpen je zoeken naar jezelf.

Heb je te maken met iemand die dat belooft? Pak je jas en je tas en maak dat je wegkomt. Want je bént jezelf! Dichter bij jezelf kun je niet zijn. Het is juist het zoeken dat jou het gevoel geeft verwijderd te zijn van jezelf. En heb je hulp nodig? Zoek (!) een hulpverlener die volgens de eerstgenoemde mogelijkheid werkt.

De grootste kans op het vinden van verlichting, of zo je wilt een lichter leven, is stoppen met daar naar te zoeken.

De leermeester

Degene die jou gaat helpen zoeken, heeft een heel ander doel. Geluk vinden voor zichzelf, want die heeft het nodig om mensen te 'redden' en om belangrijk te zijn. Weleens gehoord van de dramadriehoek en de redderrol? De zogenaamde leermeester heeft slachtoffers nodig om redder te kunnen zijn, en gaat jou nooit echt helpen. 

Als je dat systeem eenmaal begrijpt, zul je er niet meer zo snel intrappen als iemand jou in één van die rollen probeert te manipuleren.

Zoeker

In het boek The Invitation gaat dag 4 over 'De Zoeker'. Het zoekprincipe is in dit boek anders beschreven, maar geeft wel een duidelijke uitleg. Ook de herkenningspunten voor jezelf zijn hierin goed benoemd en het kan een mooi hulpmiddel zijn om je zoektocht te beëindigen.

Spiritueel narcisme

En, als je niet lekker in je vel zit en je bent op zoek, pas dan op dat je niet te maken krijgt met een spiritueel narcist. Het lijkt een enorme opluchting, je voelt je thuiskomen, komt in een warm bad terecht. Maar na verloop van tijd word je onzeker, het bad wordt steeds kouder, je weet nu helemaal niet meer wie je bent.

Heb je twijfel? Ga op zoek naar kenmerken van spiritueel narcisme, dan weet je snel genoeg of jij hiermee te maken hebt. Hoe sneller je het schip dan weet te keren, hoe beperkter de schade zal zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen