arrow_drop_up arrow_drop_down
Beter in balans tijdens een periode vol stress en spanning
04 januari 2021 

Beter in balans tijdens een periode vol stress en spanning

Werken aan een beter evenwicht

Als je in balans bent, als je je evenwichtig voelt, gaat wat je doet je meestal gemakkelijk af. Wanneer alles je veel moeite kost, kan het zomaar zijn dat je zelf niet zo in balans bent.

Dit geldt vaak ook voor balanshoudingen, want alles is met elkaar verbonden; lichaam, gedachten, gevoelens. Interessant toch? Probeer het maar eens uit, door op één been te gaan staan bijvoorbeeld, een simpele test of je goed in balans bent.

Wat hier nou zo mooi aan is, is dat het ook omgekeerd werkt. Door te balanshoudingen te oefenen help je jezelf evenwichtiger te worden. Niet alleen lichamelijk, maar helemaal. Want jij bent één.

Trainen tijdens tandenpoetsen

Eén van mijn favoriete manieren is om balansoefeningen te doen tijdens het tandenpoetsen. Een bekende oefening uit mindfulness, hoewel je je kunt afvragen hoe mindful het is om twee dingen tegelijk te doen 😉

Het is heel simpel, je gaat op één been staan tijdens het tandenpoetsen. Bovengebit op het ene been, ondergebit op het andere been. That’s it.

Automatisch doe je de oefening elke dag een paar keer, zo verbeter je je balans. Het laat je ook zien hoe je in je vel zit op dat moment, maar laat je niet gek maken als je even wat minder evenwichtig bent. Het is normaal dat niet elke dag hetzelfde is, dus heb je een wat mindere dag? Kijk jezelf dan aan in de spiegel en lach jezelf vriendelijk toe.

Balans en yoga

Ook in yoga wordt veel met balans gewerkt, onder andere met balanshoudingen. Houdingen op één been zoals de boom, de danser en de ster. Ook zittende of liggende houdingen kunnen een balanselement in zich hebben, die je kunnen laten zien hoe het met je gesteld is. Variaties op de kathouding, de liggende boog en de boothouding zijn mooie voorbeelden.

Elke balanshouding draagt, naast alle andere voordelen, bij aan een beter evenwicht.

Over de schrijver
Reactie plaatsen
Jawel, cookies!