Beter in balans tijdens een periode vol stress en spanning

Beter in balans tijdens een periode vol stress en spanning

Werken aan een beter evenwicht

Als je in balans bent, als je je evenwichtig voelt, gaat wat je doet je meestal gemakkelijk af. Wanneer alles je veel moeite kost, kan het zomaar zijn dat je zelf niet zo in balans bent.

Dit geldt ook voor balanshoudingen, als je mentaal uit evenwicht bent zijn balanshoudingen vaak veel lastiger, want alles is met elkaar verbonden; lichaam, gedachten, gevoelens. Interessant toch? Probeer het maar eens uit, door op één been te gaan staan bijvoorbeeld, een simpele test of je goed in balans bent.

Wat hier nou zo mooi aan is, is dat het ook omgekeerd werkt. Door te balanshoudingen te oefenen breng je jezelf in evenwicht. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal, eigenlijk helemaal. Want jij bent één.

Trainen tijdens tandenpoetsen

Eén van mijn favoriete manieren is om balansoefeningen te doen tijdens het tandenpoetsen. Een bekende oefening uit mindfulness, hoewel je je kunt afvragen hoe mindful het is om twee dingen tegelijk te doen 😉

Het is heel simpel, je gaat op één been staan tijdens het tandenpoetsen. Bovengebit op het ene been, ondergebit op het andere been. That’s it.

Automatisch doe je de oefening elke dag een paar keer, zo verbeter je je balans. Het laat je ook zien hoe je in je vel zit op dat moment, maar laat je niet gek maken als je even wat minder evenwichtig bent. Het is normaal dat niet elke dag hetzelfde is, dus heb je een wat mindere dag? Kijk jezelf dan aan in de spiegel en lach jezelf vriendelijk toe. Als je weet dat je balans vandaag niet optimaal is, kun je hier rekening mee houden en bijvoorbeeld milder reageren op anderen of op jezelf.

Balans en yoga

Ook in yoga wordt veel met balans gewerkt, onder andere met balanshoudingen. Houdingen op één been zoals de boom, de danser en de ster. Ook zittende of liggende houdingen kunnen een balanselement in zich hebben, die je kunnen laten zien hoe het met je gesteld is. Variaties op de kathouding, de liggende boog en de boothouding zijn mooie voorbeelden.

Elke balanshouding draagt, naast alle andere voordelen, bij aan een beter evenwicht.

Jongerenyoga

Wanneer je vertelt dat balanshoudingen waardevol zijn als je moeite hebt met alle werkdruk van school, kijken jongeren je verbaasd aan. Wanneer je dit echter op de juiste manier uitlegt, zie je letterlijk de gezichten veranderen. Eén van de inzichten die je mee kunt geven aan tijdens je (tiener-)yogalessen. Je leert er alles over op een trainersdag van EindExamenYoga >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen